Popular Posts

Saturday, August 18, 2012

RESIPI RAYA - NASI BUKHARI JOHOR dan NASI EMPET JAWA.

UNTUK SEMUA MAAF ZAHIR BATIN 
                           
                 
                            "   SELAMAT HARI RAYA  AI'DIL FITRI " 
                            " DUIT RAYA TAKDAK...TAPI DIGANTI DENGAN RESIPI
              RAYA ADA UNTUK SEMUA KONGSI BERSAMA ."
    
  19hb.Ogos 2012.  bersamaan dengan 1hb. syawal, 1432 bermakna   berakhirlah tawaran hari hari  yang penuh rahmah, keampunan dan pelepasaan dari api neraka. Sesiapa yang sudah berusaha dengan giat, mudah mudah di terima oleh Allah swt. Bagi sesiapa yang terleka dan lambat sedar, jangan putus asa, tahun hadapan mudah mudah  diberi kesempatan untuk berusaha lagi .
      Maka, ramailah yang akan sibuk dengan persiapan raya, yang sudah menjadi satu kemeriahan yang luar biasa di Tanah Air  Melayu ini. Dodol,dan ketupat mendahului dalam  carta ' paling top' sekali dan diikuti  dengan lemang, rendang, sambal kacang dan kuih muih....
      
        Dalam suasana raya ini, aku terpanggil untuk  menambahkan lagi kegilaan adat orang melayu beraya.  Maka aku kongsi resipi nasi empit, yang di sediakan secara orang kampong dulu dulu dalam tahun 60 an. Dan aku  nak kongsi  nasi bukhari,  yang telah aku pilih dari buku catatan aku semasa belajar ' kursus catering' masa dulu dulu.
Harap harap , ada manafaat untuk setengah tehgah orang yang nak mencubanya.

                NASI EMPIT .

 ( Nasi Empet   ini dah tidak dibuat oleh orang muda sekarang. Masa aku kecil kecil dulu, setiap tahun , aku dapat melihat ibu membuat nasi empat dengan dibalut dengan kain putih, yang selalunya kain napkin dan dihimpit semalaman dengan papan batu giling.)

 CARA CARAnya: 

    a. Pilih jenis beras yang baik, kemudian dikosik hingga bersih. Beras di masukkan kedalam periuk lalu di isi air sebanyak 5 kali ganda beras. Sukatannya jika beras 1kg, airnya hendaklah 4.5 atau 5 kg. Didihkan hingga hancur Semasa merebus. nasi hendaklah selalu di kacau dan api hendaklah perlahan saja. Apabila dah cukup pekat, kecilkan api dan biarkan hingga cukup kental sekira kira  boleh di kepal  kepal barulah diangkat dan di lecik dengan senduk sehingga nampak sebati. Sejukkan dulu.

   b.  Setelah sejuk, letakkan nasi di atas kain yang jarang warna putih, berukuran anggaran 1 ela,  dibungkus kemas kemas dan digelek nasi itu menjadi seperti bantal, lalu dilipat hujung dan pangkal kainnya.  Kemudian di letak didalam besin atau papan, lalu ditindih dengan  batu giling atau apa apa benda yang berat selama 10 atau 12 jam.

   c. Potonglah nasi itu dengan pisau yang tajam sebesar yang dikehendaki.

 ***
1. Nasi Empit ini sedap dimakan dengan sambal tumis kacang atau dijadikan ganti ketupat, dimakan dengan soto atau sayur lodeh atau sambal satay.
 2. Satu  mangkuk lodeh dengan  7, 8 ketul nasi empit dan satu camca teh sambal kacang dan satu  camca sambal kelapa.

NASI EMPIT YG PERLU DITINDIH DGN BATU GILING
                     NASI BUKHARI AYAM
                     MASAKAN JOHOR.

  Bahan bahannya:

  Bahan 1 : 
  1. Ayam betina                            1 ekor berat 1 kg+
  2. Beras buryani/ basmathi        700gm
  3. Mentega yang baik.

  4. Buah tomato yang masak     6 biji / setengah tin tomato.
  5.Susu cair                                  1 tin
  6.Air mawar                                 1botol kecil

  7. Garam                                      secukup rasa
  8. serbuk perasa                         Jika perlu dan halal.

  Bahan 2 :
  Perlu dimayang / 'blendered'..

  1. Halia sebesar ibu jari                        5 cm dihiris hiris .
  2. Bawang besar                                    1  biji  di mayang
  3. bawang merah                                    6 biji  di mayang
  4.bawang putih                                        6 biji dimayang

 Bahan 3 :

  1.Daun ketumbar                                    1 ikat
  2.cengkih                                                  6 biji
  3.Pelaga                                                   8 biji
  4.Kulit kayu manis                                   7 cm
  5. Serbuk lada putih                               0.5 sudu teh

Cara memasaknya.

1.  Ayam sesudah dibasuh dan dibersihkan hendaklah dibelah 4.

2.  Bahan 2 hendaklah dibungkus dengan kain jarang ( macam yg dilakukan pada sup punjut )
      bersama  Bahan 3 .

3.   Kemudian, masukkan ayam bersama bahan 2 dan bahan3 kedalam periuk dan dituang 
      air sebanyak 1 kg. Masukkan garam dan serbuk lada putih.

 4. Masukkan air tomato, susu cair, serbuk perasa dan air mawar dalam rebusan ayam tadi sehingga air itu medidih. Setelah ayam itu empuk, baru diangkat. Air rebusan hendaklah ditapis dan di simpan dulu dalam mangkuk asing.

5. Selepas itu,  jerang semula periukitu dengan  2 camca besar minyak sapi asli dan panaskan hingga pijar. Masukkan baki bawang besar yang sudah dimayang dan dikacau hingga warna kuning . Masukkan 400gm mentega dan kacau kacau hingga rata.

6.Masukkan air rebusan ayam bersama dengan susu cair dan tambah air sejuk sehingga cukup 700gm. Masaklah hingga mendidih, kemudian masukkan daun saldri dan beras.
 Kacau perlahan lahan sehingga hampir kering. Kemudian karih rata rata dan tutup rapat rapat. Jika pakai kayu, guna hanya bara api. Dan jika anda guna api gas, kecilkan api dan jika hendak 'selamat' dari jadi kerak dan hangus, anda dinasihat, supaya gunakan alas tin/ aluminum. 

7. Ayam yang direbus itu hendaklah digoreng semula  sampai kuning .dengan mengunakan baki mentega dan ditambah dengan minyak sapi. Ayam kemudian di siat siat hakus hakus. Baki minyak diguna untuk goreng telur dadar dan dimayang halus halus.

9. Akhirnya semasa menyenduk nas dalam pingan, taburkan diatasnya dengan ayam dan telur dadar tersebut.

Hidangkan nasi bukhari dengan lauk yang lain seperti dalca, acar limau dan semur kambing.

Selamat mencuba. 


Gambar hiasan- contoh.
Pastinya menjilat jari jemari......


            

No comments:

Post a Comment

SAY WHAT YOU THINK OF THIS ARTICLE.