BALIGHNAA RAMADHAN
AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN
Akhirnya bertemu kembali kita ke bulan Ramadhan. Ya lah ramadhan belum sampai lagi, ada berbaki beberapa hari lagi, tapi apa salahnya kita 'warm up ' dulu dengan semangat ramadhan.
Kali ini aku nak kongsi resepi Nasi Arab Simple ( tak lah simple bagi orang bujang yang tak pernah pegang periuk ).
Resepi ini aku kutip dari halaman FB Hawa Resepi.
Jadi aku try dan hasilnya agak sedap. Nasi jadi sedap banyak bergantung pada kualiti beras. Mahallah sikit tapi berbaloi.
NASI ARAB SIMPELATE AL-YAMANI
AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN
Akhirnya bertemu kembali kita ke bulan Ramadhan. Ya lah ramadhan belum sampai lagi, ada berbaki beberapa hari lagi, tapi apa salahnya kita 'warm up ' dulu dengan semangat ramadhan.
Kali ini aku nak kongsi resepi Nasi Arab Simple ( tak lah simple bagi orang bujang yang tak pernah pegang periuk ).
Resepi ini aku kutip dari halaman FB Hawa Resepi.
Jadi aku try dan hasilnya agak sedap. Nasi jadi sedap banyak bergantung pada kualiti beras. Mahallah sikit tapi berbaloi.
NASI ARAB SIMPELATE AL-YAMANI
NASI ARAB BESTOO |
Resepi Nasi Arab SIMPELATE AL- YAMANI
Bahan-Bahan untuk Ayam dan Nasi
1 kg beras basmati (, kalau nak best lagi beras Mungol ) dan toskan
1.5 liter air (untuk air rebusan ayam)
2 ekor ayam (potong kepada 2 atau 4 sahaja)
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
3 sudu besar minyak
5 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih ( bancuh dengan sedikit air )
Pewarna merah ( yang aslinya Pati bunga Ros Asli )
Bawang goreng
Garam dan gula secukup rasa 2 biji labu bawang besar saiz kecil (potong bulat) 2 biji tomato saiz kecil yang masak ( potong dadu )
1 biji lada hijau (potong besar, tambahkan lagi kalau nak pedas)
1 kg beras basmati (, kalau nak best lagi beras Mungol ) dan toskan
1.5 liter air (untuk air rebusan ayam)
2 ekor ayam (potong kepada 2 atau 4 sahaja)
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
3 sudu besar minyak
5 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih ( bancuh dengan sedikit air )
Pewarna merah ( yang aslinya Pati bunga Ros Asli )
Bawang goreng
Garam dan gula secukup rasa 2 biji labu bawang besar saiz kecil (potong bulat) 2 biji tomato saiz kecil yang masak ( potong dadu )
1 biji lada hijau (potong besar, tambahkan lagi kalau nak pedas)
Bahan-Bahan Tumis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 cm halia
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 pokok daun sadri (daun sup) hiris
1 pokok daun ketumbar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 cm halia
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 pokok daun sadri (daun sup) hiris
1 pokok daun ketumbar
Bahan-Bahan untuk Sos Salatoh
Buah tomato masak
Cili hijau (ikut kepedasan masing-masing)
Bawah putih
Buah tomato masak
Cili hijau (ikut kepedasan masing-masing)
Bawah putih
Bahan-Bahan untuk Sos Zabadi
Yogurt
Timun
Lobak merah
Timun
Bawang besar
Tomato
Limau nipis
Yogurt
Timun
Lobak merah
Timun
Bawang besar
Tomato
Limau nipis
Cara-Cara untuk Menyediakan Air Rebusan Ayam
1) Air disukat dalam periuk dan direbus
terlebih dahulu. Sukatan air bergantung kepada jenis beras yang digunakan.
2) Masukkan ayam dengan segera sementara
mendidih. Ayam yang banyak direbus boleh dijadikan air rebusan yang lain.
3) Masukkan labu bawang besar dan buah tomato ke dalam periuk ayam.
3) Masukkan labu bawang besar dan buah tomato ke dalam periuk ayam.
4) Masukkan bahan-bahan tumisan ke dalam periuk
ayam juga.
5) Kacau sedikit rempah yang telah dicampurkan
dalam air rebusan. Tutup periuk dengan tudung. Rebuskan ayam tersebut dalam ½
jam dengan api yg sederhana kuat.
6) Selepas ½ jam, keluarkan ayam tesebut dari
periuk dan susun ayam dalam bekas. Ketepikan dahulu.
Cara-Cara untuk Menyediakan Nasi
1) Masukkan bahan-bahan yang ditumis ke dalam
kuali atau periuk yang lain.
2) Kemudian barulah diisikan minyak masak dalam
kuali dan goreng bahan-bahan tumis sehingga naik bau dan garing.
3) Masukkan bahan-bahan yang ditumis dalam
periuk air rebusan ayam yang disediakan terlebih dahulu dan masukkan garam
secukupnya.
4) Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh
dengan sedikit air. Kacau dengan rata.
5) Masukkan cili merah, cili hijau, air, gula
dan garam. Biarkan mendidih.
6) Cucikan beras sampai bersih (beras ini
adalah warna kekuningan).
7) Masukkan beras dalam periuk air rebusan ayam
tersebut dan masak seperti nasi biasa.
8) Taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng,
kacang peas dan kismis semasa nasi telah masak.
9) Masukkan sedikit pewarna merah dan kacau
dengan rata sekejap. Biarkan mendidih.
10) Tutupkan periuk dengan tudung dan
perlahankan api. Nasi dimasak dengan api yang sederhana sahaja sampai hampir
masak.
11) Kacau sekali lagi nasi semasa nasi hampir
kering.
12) Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan
boleh dihidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori.
Cara-Cara untuk Memasak Ayam
1) Ayam disusun dalam dulang untuk dibakar.
Percikkan atas ayam dengan sedikit air sejuk, panaskan oven/ grill kepada suhu
200°C.
2) Lumurkan ayam dengan sedikit garam yang
telah bercampur dengan perwarna merah. Lumurkan keseluruhanya dan juga bahagian
bawah ayam.
3) Ayam yang sudah siap diletakkan dengan garam
secukup rasa.
4) Masukkan ayam ke dalam oven/ grill dengan
sekejap lagi kerana hendak membalikkan ayam tersebut supaya bahagian bawah juga
dapat dipanaskan.
Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Salatoh
1) Campurkan semua bahan untuk salatoh.
2) Tambahkan air dan garam secukupnya.
3) Semua bahan dikisar sekali dan akhirnya
disediakan untuk campurkan dalam nasi dan ayam.
Cara-Cara untuk Menyediakan Sos Zabadi
1) Campurkan yogurt dengan timun yang dicincang
halus.
2) Campurkan dengan potongan lobak merah.
3) Akhirnya, sos ini dihidangkan bersama dengan
potongan timun, bawang besar, tomato dan limau nipis.
Cara masak bagi Nasi Arab adalah lebih kurang
sama dengan nasi ayam, tetapi ayam akan direbus dengan bahan-bahan rempah, air
rebusan dan kemudian digunakan untuk memasak nasi. Ayam tersebut pula akan
dibakar
Keistimewaan Resepi Nasi Arab telah menarik perhatian pelbagai bangsa
untuk mengisi perut di restoran-restoran atau cafe yang terkenal dengan makanan
tersebut, samada Orang Melayu, Orang Cina dan Orang India, kadangkala termasuk
juga Orang-orang Arab.
* SELAMAT MENCUBA *
No comments:
Post a Comment
SAY WHAT YOU THINK OF THIS ARTICLE.